ARTIKEL BAHASA JAWA SINGKAT
Bojonegoro, 4
September 2020
GETHUK TELA RAMBAT GORENG
Gethuk
yaiku salahsawijining panganan kang asale saka tela rambat, bisa uga saka tela
sing dijabut yen wong Bojonegoro negesi menyok. Basa Indonesiane Singkong. Tela yen diolah karo gula
abang iku ana sing ngarani rondho royal. Akeh banget masyarakat mligine
masayarakat Bojonegoro sing isih seneng karo panganan iki. Ora among saka wong
sing umure wis sepuh ning uga isih ana bocah enom sing isih seneng karo gethuk goreng.
Lan ora among seneng mangan nanging masyarakat uga seneng banget ngolah tela
dadi gethuk goreng utawa rondho royal. Alesane amerga cara ngolahe gampang
banget. Lan ubarampen sing digunakake uga gampang golekane.
Umume
masyarakat daerah Bojonegoro uga nduweni pakaryan dadi tani. Sing ditandur ora
amung pari wae, nanging uga jagung, tela rambat, lan uga tela jabut. Mula yen
kepengin ngawe olahan saka tela iku golek bahane gampang banget. Biasane
camilan iki dipangan pas wayah udan-udan lan dadi jaminan nalikane lagi tandur,
matun lan danger ana ing sawah. Nadyan
cilik wujude ning maregi nang weteng. Merga bahane saka tela. Tela iku nduweni karbohidrat ning ora gedhe banget kaya
sega. Mula panganan iki cocog kanggo wong-wong sing lagi proses diet.
Kepriye ta
cara ngawene? Cara ngawene gampang banget. Ing kene bakal tak andharake kepriye
carane ngawe gethuk tela goreng. Kaping pisan dicepkake ubarampen lan
pirantine. Ubarampen sing digunkake kanggo ngawe gethuk tela goreng yaiku ana
tela rambat, gula abang, lenga, tepung trigu, banyu, gula putih, lan uyah.
Pirantine ana dandang, wajan, sotel, wadah baskom, kompor LPG lan sendok.
Banjur kepriye ta cara ngawene? Cara ngawene uga gampang banget. Kapisan tela
rambate dikoceki lan diumbah resik banjur digodog ing dandang nganti mateng.
Yen tela wis matheng diajurne nganthi lembut banjur dideleh baskom dicampur
karo tepung trigu, gula pasir, uyah saitik, lan banyu. Dicampur dadi siji
nganti rata. Sawise kecampur, dibentuk bunder-bunder kaya onde-onde, lan tengahe
diisi gula abang sing wis diiris-iris. Kabeh dibentuk bunder. Yen wis rampung
bisa digoreng ing wajan sing ana lengone sing wis panas. Digoreng nganti
wernane kuning coklat. Gethuk tela rambat goreng wis siap dipangan.
Gampang
banget kan cara ngawene, lan dijamin enak rasane. Ubarampene uga irit ora
nguras dhuwit. Saka andharanku pasti sampeyan kabeh kepengin jajal ngawe. Ayo
tandang langsung, tinimbang jajan ing njaba ndadekake awak ora sehat. Yen
nyamikane gethuk tela rambat goreng pasti sehat, ubarampen sing digunakake uga
alami lan ora ngandhung bahan pengawet. Lan yen para pemuda seneng mangan lan
ngawe jajanan tradisional iki. Pestine jajanan tradisional iki ora bakal musnah
lan bakal tetep lestari. Mligine wong Bojonegoro kudu gelem melu njaga warisan
leluhure, bisa uga budayane lan jajanan tradisionale. Supaya apa, anak lan
putune awak dhewe iku ngerti lan ora ilang saparan-paran.
No comments:
Post a Comment